Popularne dania w Bytomiu
Rozkoszuj się w tradycyjnych smakach naszego regionu! Polecamy śląskie kluski, kiełbasę i zupę!
Kuchnia w Bytomiu, podobnie jak i w innych miastach zlokalizowanych na Górnym Śląsku związana jest z tradycją górniczą. Nasz region słynie również z bardzo smacznych potraw. Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom wybrane smaki naszego regionu!
Na pierwszym miejscu znajdują się kluski śląski. Są one bez wątpienia nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni śląskiej. Królują również w Bytomiu. Są to duże i gotowane kluski ziemniaczane. Bardzo często podawane są z dodatkiem najróżniejszych sosów. Uznaniem cieszą takie sosy, jak np. myśliwski, grzybowy, a także pieczeniowy.
Lokalna społeczność uwielbia również śląską zupę. Na większości stołach bardzo często pojawia się kiełbasa śląska. To charakterystyczne danie śląskie. Tutejsza kiełbasa ma bardzo wyrazisty smak i jest dosyć gruba. Podawana jest wraz z kwaszoną kapustą, chlebem oraz musztardą.
Nasz region cechuje się bogatą tradycją kulinarną. W tutejszych smakach czuć wpływy polskie, niemieckie oraz czeskie. Nasza kuchnia charakteryzuje się sycącymi potrawami, które są uwielbiane przez tubylców oraz wielu turystów z różnych zakątków Polski odwiedzających nasz region.